Lecții de pian la tine acasă

Din ce în ce mai mulți părinți își îndrumă copiii spre activități creative. Lecțiile de pian reprezintă un moment important în educația acestora. Câteva argumente, mai jos.

Dezvoltă inteligența: dacă modalitatea de abordare a instrumentului este corectă, studiul la pian poate dezvolta gândirea pe mai multe planuri. Este cunoscut faptul că utilizarea celor două emisfere cerebrale concomitent sau cu alternanțe rapide dezvoltă unitar o gândire logică și intuitivă. Faptul că mâna stângă și mâna dreaptă cântă lucruri diferite, simultan, dezvoltă capacitatea de concentrare, memoria de lucru, controlul atenției și aptitudinile organizatorice.

Studiul la pian înseamnă precizie. Acesta implică disciplina unui efort constant, ceea ce atrage după sine perseverența și succesul. Lecțiile de muzică, în general, înseamnă interacțiune și comunicare. Acestea oferă un mediu în care copiii pot învăța să ofere sau să accepte critici constructive, iar transformarea unui feedback negativ intr-unul pozitiv ajută la consolidarea încrederii de sine.

Studiile științifice având ca obiect efectul muzicii asupra creierului uman demonstrează că pregătirea muzicală are un impact benefic major asupra dezvoltării comportamentale și emoționale a copiilor și că educarea lor prin muzică poate fi unul dintre cele mai eficiente moduri prin care pot atinge succesul în viață. În continuare, acestea arată că studierea unui instrument muzical contribuie la stimularea coeficientului de inteligență.

Beneficii

Studierea unui instrument muzical aduce beneficii uimitoare creierului, solicitând simultan mai multe regiuni cerebrale decât orice altă activitate intelectuală. Cercetările recente au descoperit că persoanele care studiază un instrument muzical beneficiază de un antrenament excelent al creierului, această activitate fiind și o metodă terapeutică recomandată în dezvoltarea abilităților cognitive. Specialiștii au ajuns la concluzia că regiunile cerebrale ale muzicienilor sunt diferite de cele ale oamenilor care nu practică această artă, din punct de vedere structural și funcțional. Este vorba despre zonele cerebrale responsabile cu abilitățile motorii, auzul, memorarea informațiilor auditive și memoria, care devin mai active atunci când o persoană studiază un instrument.

Misiunea noastră este de a oferi educație prin artă, evidențiind prin studiu constant toate avantajele pe care un instrument muzical le poate oferi:
1. Îmbunățătirea memoriei: numeroase studii de specialitate au concluzionat că ascultarea muzicii și cântatul la un instrument muzical stimulează creierul și îmbunătățesc capacitatea de memorare. O cercetare efectuată pe un eșantion de preșcolari a demonstrat că micuții înscriși la cursuri de muzică au abilități spațio-temporale cu 35% mai bune, comparativ cu cele ale copiilor fără astfel de preocupări. Alte cercetari au descoperit că IQ-ul unui copil sau adult poate crește cu până la 7 puncte, prin simpla studiere a unui instrument muzical (chiar și în scop recreativ).

2. Antrenarea perseverenței: studierea unui instrument, oricare ar fi acesta, presupune o investiție importantă de timp și efort. Astfel, perseverența și răbdarea sunt antrenate intens, două calități extrem de importante pentru obținerea succesului în viață. Canalizarea creierului în această direcție înseamnă perfecționarea acestor atribute.

3. Îmbunătățirea coordonării corporale: arta de a cânta la un instrument implică o coordonare desăvârșită între ochi și mâini. Prin parcurgerea vizuală a notelor muzicale pe portativ, creierul transformă la nivelul subconștientului aceste note în activități motorii. În același timp, sunt solicitate și respirația, percepția ritmului și auzul.

4. Ameliorarea aptitudinilor matematice: citirea muzicii presupune număratul notelor și al ritmului, un exercițiu excelent pentru îmbunătățirea aptitudinilor matematice. Chiar și studierea teoriei muzicii include numeroase aspecte legate de disciplina matematică. Anumite studii chiar au evidențiat faptul că studenții de la facultățile de artă obțin performanțe mai bune la materiile științelor exacte, comparativ cu tinerii care nu întreprind activități muzicale sau artistice. Continuă lectura „Beneficii”

Când este un copil pregătit pentru lecții de pian?

Ca profesor de pian, primesc des întrebarea: „Care este vârsta potrivită pentru a începe lecțiile de pian?”. Personal, consider că depinde de fiecare copil în parte. Iată semnele de pregătire pe care le căutăm atunci când testăm noi cursanți:

  • Copilul cunoaște diferența dintre mâna stângă și mâna dreaptă: a studia la pian implică folosirea ambelor mâini, astfel că această diferențiere devine o abilitate foarte importantă.
  • Copilul știe să numere: muzica are la bază matematica. Numărăm note, degete, timpi.
  • Copilul se poate concentra preț de 30 minute: lecțiile cu începătorii foarte mici (3-4 ani) durează 30 minute. Este foarte important să reușească să acorde atenție în acest interval de timp.
  • Copilul este capabil să urmeze instrucțiuni simple pentru a practica un material ce i-a fost atribuit.
  • Copilul are o dexteritate motorie foarte bine adaptată. Aceasta constituie un mare avantaj pentru studiul la pian.

De asemenea, este foarte important următorul aspect: copiii care și-au exprimat interesul de a studia pianul au mai multe șanse să fie motivați să practice, să exerseze singuri și să se autodisciplineze.