Lecții de pian la tine acasă

Din ce în ce mai mulți părinți își îndrumă copiii spre activități creative. Lecțiile de pian reprezintă un moment important în educația acestora.    Mai jos, câteva argumente:

Dezvoltă inteligența: dacă modalitatea de abordare a instrumentului este corectă, studiul la pian poate dezvolta gândirea pe mai multe planuri. Este cunoscut faptul că utilizarea celor două emisfere cerebrale concomitent sau cu alternanțe rapide dezvoltă unitar o gândire logică și intuitivă. Faptul că mâna stângă și mâna dreaptă cântă lucruri diferite, simultan, dezvoltă capacitatea de concentrare, memoria de lucru, controlul atenției și aptitudinile organizatorice.

Studiul la pian înseamnă precizie. Acesta implică disciplina unui efort constant, ceea ce atrage după sine perseverența și succesul. Lecțiile de muzică, în general, înseamnă interacțiune și comunicare. Acestea oferă un mediu în care copiii pot învăța să ofere sau să accepte critici constructive, iar transformarea unui feedback negativ intr-unul pozitiv ajută la consolidarea încrederii de sine.

Studiile științifice având ca obiect efectul muzicii asupra creierului uman demonstrează că pregătirea muzicală are un impact benefic major asupra dezvoltării comportamentale și emoționale a copiilor și că educarea lor prin muzică poate fi unul dintre cele mai eficiente moduri prin care pot atinge succesul în viață. În continuare, acestea arată că studierea unui instrument muzical contribuie la stimularea coeficientului de inteligență.

Când este un copil pregătit pentru lecții de pian?

Ca profesor de pian, sunt frecvent întrebată: „Care este vârsta potrivită pentru a începe lecțiile de pian?”. Personal, consider ca depinde de fiecare copil în parte. Iată semnele de pregătire pe care le caut atunci când testez potențiali noi cursanți:

  • Copilul cunoaște diferența dintre mâna stângă și mâna dreaptă: a studia la pian implică folosirea ambelor mâini, astfel că această diferențiere devine o abilitate foarte importantă.
  • Copilul știe să numere: muzica are la bază matematica. Numărăm note, degete, timpi.
  • Copilul se poate concentra preț de 30 minute: toate lecțiile cu începătorii foarte mici (4 ani) durează 30 minute. Este foarte important să reușească să acorde atenție în acest interval de timp.
  • Copilul este capabil să urmeze instrucțiuni simple pentru a practica un material ce i-a fost atribuit.
  • Copilul are o dexteritate motorie foarte bine adaptată. Aceasta constituie un mare avantaj pentru studiul la pian.

De asemenea, este foarte important să reținem următorul aspect: copiii care și-au exprimat interesul de a studia pianul au mai multe șanse să fie motivați să practice, să exerseze singuri și să se autodisciplineze.