Beneficii

Studierea unui instrument muzical aduce beneficii uimitoare creierului, solicitând simultan mai multe regiuni cerebrale decât orice altă activitate intelectuală. Cercetările recente au descoperit că persoanele care studiază un instrument muzical beneficiază de un antrenament excelent al creierului, această activitate fiind și o metodă terapeutică recomandată în dezvoltarea abilităților cognitive. Specialiștii au ajuns la concluzia că regiunile cerebrale ale muzicienilor sunt diferite de cele ale oamenilor care nu practică această artă, din punct de vedere structural și funcțional. Este vorba despre zonele cerebrale responsabile cu abilitățile motorii, auzul, memorarea informațiilor auditive și memoria, care devin mai active atunci când o persoană studiază un instrument.

Misiunea noastră este de a oferi educație prin artă, evidențiind prin studiu constant toate avantajele pe care un instrument muzical le poate oferi:
1. Îmbunățătirea memoriei: numeroase studii de specialitate au concluzionat că ascultarea muzicii și cântatul la un instrument muzical stimulează creierul și îmbunătățesc capacitatea de memorare. O cercetare efectuată pe un eșantion de preșcolari a demonstrat că micuții înscriși la cursuri de muzică au abilități spațio-temporale cu 35% mai bune, comparativ cu cele ale copiilor fără astfel de preocupări. Alte cercetari au descoperit că IQ-ul unui copil sau adult poate crește cu până la 7 puncte, prin simpla studiere a unui instrument muzical (chiar și în scop recreativ).

2. Antrenarea perseverenței: studierea unui instrument, oricare ar fi acesta, presupune o investiție importantă de timp și efort. Astfel, perseverența și răbdarea sunt antrenate intens, două calități extrem de importante pentru obținerea succesului în viață. Canalizarea creierului în această direcție înseamnă perfecționarea acestor atribute.

3. Îmbunătățirea coordonării corporale: arta de a cânta la un instrument implică o coordonare desăvârșită între ochi și mâini. Prin parcurgerea vizuală a notelor muzicale pe portativ, creierul transformă la nivelul subconștientului aceste note în activități motorii. În același timp, sunt solicitate și respirația, percepția ritmului și auzul.

4. Ameliorarea aptitudinilor matematice: citirea muzicii presupune număratul notelor și al ritmului, un exercițiu excelent pentru îmbunătățirea aptitudinilor matematice. Chiar și studierea teoriei muzicii include numeroase aspecte legate de disciplina matematică. Anumite studii chiar au evidențiat faptul că studenții de la facultățile de artă obțin performanțe mai bune la materiile științelor exacte, comparativ cu tinerii care nu întreprind activități muzicale sau artistice.

5. Deprinderea unor aptitudini de înțelegere și lectură superioare: potrivit unui studiu publicat în revista Psihologia Muzicii, copiii care urmează cursuri de muzică în mod regulat reușesc să atingă performanțe de învățare superioare, comparativ cu școlarii care nu au preocupări muzicale. Elevii care invață să cânte la un instrument muzical sunt mai pasionați de lectură, rețin informațiile mult mai ușor și le procesează mai eficient, potrivit psihologilor implicați în cercetare.

6. Creșterea capacității de concentrare: studierea unui instrument muzical presupune depunerea unui efort individual de concentrare asupra calității sunetelor, tempo-ului și duratei notelor. Interpretarea în grup (sau într-o orchestră) antrenează cu atât mai mult capacitatea de concentrare, de vreme ce este necesară și ascultarea activă a sunetelor emise de ceilalți muzicieni și adaptarea muzicii proprii în funcție de acestea. Din acest motiv, muzicienii au atât atenția concentrată cât și atenția distributivă foarte dezvoltate.

7. Eliberarea de stres: studierea  unui instrument muzical este o activitate care induce o stare de relaxare și calm si permite eliberarea de emoțiile negative. De aceea, cântatul la un instrument este și o terapie utilizată în psihoterapie, inclusiv în tratamentul pentru autism, depresie și alte tulburări psihice.
8. Îmbunătățirea capacității de ascultare: orele de studiere a sunetelor emise de un instrument muzical și a modului în care ele pot fi controlate au efecte pozitive și asupra capacității personale de ascultare.

9. Prevenirea îmbătrânirii premature: cercetătorii susțin că activitatea muzicală în timpul vieții poate fi cel mai bun exercițiu cognitiv, determinând o mai bună adaptare a creierului la efectele îmbătrânirii. Din moment ce studierea unui instrument muzical necesită ani de practică și învățare, se pot crea conexiuni alternative în creier, care ar putea compensa declinul cognitiv care intervine pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă.

10. Tratarea dislexiei și a autismului: în cazul copiilor diagnosticați cu dislexie sau autism, studierea unui instrument muzical poate avea un efect terapeutic neașteptat, muzica având un impact asupra secțiunii cerebrale care răspunde de respiratie, bătăile inimii și reacții la sunete. Astfel, copiii autiști sau dislexici reușesc să proceseze mai bine un discurs dintr-o încăpere zgomotoasă și să interpreteze cu mai multă acuratețe nuanțele lingvistice care suferă schimbări în funcție de vocile pe care le aud.

%d blogeri au apreciat: